23 Ağustos 2014 Cumartesi

Prag için ipuçları:)

Prag tatiliniz için küçük ipuçları yazdım.. Umarım işinize yarar..

1. Çek Cumhuriyeti'nin para birimi Çek Korunası. Gitmeden önce Türkiye'de bulmanız pek olası değil. Bu nedenle Euro ile gitmeniz gerekiyor. Harcama yaparken Türk Lirası'na çevirmek için Çek Korunası'ndan bir sıfır silmeniz yeterli. Örneğin 300 CZK, yaklaşık 30 TL..
 
2. Havaalanında iner inmez dikkat etmeniz gereken ilk durum para bozdurma işlemi. Havaalanındaki dövizciler hem komisyon, hem vergi alıyor. Bu nedenle dönüşüm işini merkeze bırakmanızı tavsiye ediyorum.

3. Peki elimizde Koruna yok, merkeze nasıl gideceğiz? Otobüs, Tren ya da Taksi seçenekleriniz var. En uygunu Otobüs ama elinizde sadece Euro var. Burada 2 alternatifiniz var. Airport ekspres ya da public transport. Hava alanından çıkmadan bilet alabileceğiniz noktalar var. Airport ekspres (AE) 7 Euro (150 CZK) ancak public transport 32 CZK (90 dakikalık bilet) yani yaklaşık 3 TL ve kredi kartı kullanabildiğiniz için para bozdurmanıza gerek yok. Merkez için 119 no.lu otobüs ile Dejvice'de inip, istediğiniz yere aynı biletle metro kullanarak ulaşabilirsiniz.
 
4. Para bozdururken dikkatli olmanız gerektiği tüm forumlarda yazıyor neredeyse. Bence o kadar gerilmenize gerek yok. Yollarda elden para bozan ve olduğundan fazla değerde bozmaya çalışan yerlerden uzak durun. EuroChange en mantıklısı. Komisyonun sıfır olduğundan emin olun yalnız..
 
5. Olabildiğince kredi kartı kullanın daha karlı ve güvenilir..
 
6. Hediyelik eşyalar alırken pazarlık yapın. Yalnız esnafın çoğu Türkçe sayıları öğrenmiş. Nasıl olsa bilmiyorlar diye dükkan içinde bağıra bağıra söylemeyin..

7. Eğer başa çıkmakta zorlandığınız bir örümcek fobiniz varsa, Prag özellikle de yaz ayları için hiç uygun bir şehir değil. Her yerlerdeler. Elektrik kablolarına tutunup havada uçuyorlar resmen.. Kaldığınız otelde camları açmayın kesinlikle. Dolayısıyla mutlaka klimalı bir otel tercih edin..

8. Prag'da ne yenir? Nerede yenir?

-Prag'a gitmişken Gulaş deneyin derim. Cafe Slavia oldukça güzel bir yer. Fiyatlar da uygun (3 kişi, içki+ tatlı dahil 60-80 Tl civarı).
 
                                                                             Şinitzel
Yaban mersinli et

                                                                                 Gulaş

 -Republiky namesti meydanında küçük dükkanlarda satılan sosis (Wurst) ve patatesler oldukça ünlü. Özellikle patatesler çok lezzetliydi tavsiye ederim.
 
 
-U Fleku Prag'ın popüler mekanlarından biri. Orada da Gulaş yedik ancak ben çok beğenmedim açıkçası. Yemekten önce getirilen likörlerin ikram olmadığını da unutmayın. Mekanı görmek için belki gidilebilir.
 
-Absinth Prag'a özgü yüksek alkollü bir içki. Absinth shoplarda herşey yapılmış ama dondurması tek kelimeyle muhteşemdi. Prag kalesine tırmanıken yokuşun hemen sonunda yemyeşil rengiyle gerçekten çok güzeldi. İçkiyi denemeseniz bile bunu mutlaka deneyin..

 
- Tredlik, daha önce Budapeşte'de kurtoskalacs olarak yediğimiz tatlı. Pişmiş, bol tarçınlı bir hamur, şekerin etrafında döndürülüyor. Mutlaka deneyin..
 
-Biralar.. O kadar çok bira var ki Prag'da. Benim gibi birayı çok sevmeyen birinin bile içebileceği birşeyler vardı. Özellikle Kozel oldukça güzeldi. Çeşit çeşit deneyin bence..
 
9. Nerede kalınır? Biz Hastal Hotel Prag Old Town'da kaldık. Otelimizi booking.com'dan ayarlamıştık. Resepsiyon görevlileri İngilizce biliyordu. Özellikle Tomas'ın gezi tavsiyeleri çok yerindeydi. Kahvaltı açık büfeydi ve herşey çok lezzetliydi. Böcek korkusu olan biri için çok temiz olduğunu eklemeliyim. Gerçekten gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
 
10. Prag'ın yaz mevsimine güvenmeyin ve çantanıza mutlaka şemsiye ve yağmurluk alın. Aniden bastıran yağmurda çok ihtiyacınız olacak..
 
11. Prag oldukça güvenilir. Siz yine de çantanıza dikkat edin. Gece dolaşmanızda bir sıkıntı yok.. Yalnız hayaletlere dikkat edin:)
 
12. ve Prag'ın tadını çıkarın..
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder