23 Ekim 2013 Çarşamba

Yürüyen Roma:)

Roma tursuz da gezilir.. Hem de rahat rahat gezilir.. İşe yaraması dileğimle kısa notlar yazdım.. Buyurun:)

1. Roma Pass alsak mı?
Roma Pass almak yaptığımız en mantıklı şeydi kesinlikle. Metro, tramvay, otobüs hepsi ücretsiz. Giriş yaptığınız 2 müze ücretsiz ve birçok yerde de indirim uygulanıyor.
Aslında Roma Pass'in en önemli yararı Colosseum'da (kolezyum) kendine ait gişesi olması. Roma Pass kart almayanların oluşturduğu uzun kuyruğun yanından rahatça yürüyüp:) onlar içeri girene kadar siz  geziyi bitirmiş oluyorsunuz.
Temmuz, 2013 itibariyle 34 Euro'ydu Roma Pass. Zaten Kolezyuma girişin 16 Euro olduğunu düşünürseniz, çok da pahalı değil. Roma Pass, Roman Forum'da da geçerli. Üstelik Kolezyum ve Forum tek bir müze olarak sayılıyor. Ücretsiz gireceğiniz bir müze hakkınız daha olacak. Bir tek dezavantajı var; Havaalanı-Termini hattında kullanılamıyor.
Nereden alınacağına gelince, Roma Termini yani merkez tren istasyonu içinde satış noktası var. Alıp hemen kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya:)

 2. Havaalanı-Roma Termini ulaşım?
Havaalanına ilk indiğimizde zaten forum ve bloglarda okuduğum kadarıyla eski püskü bir havaalanı ile karşılaşacağımı tahmin ediyordum. Valla eksiği var, fazlası yok:)  Merkeze gitmek için 3 alternatif var, tren, otobüs ve taksi.. Kalabalık değilseniz taksi pek ekonomik sayılmaz. Biz otobüsü tercih ettik. "Havaalanından merkeze bir ulaşsak, gerisi kolay" hissi içinde otobüslere ulaştık. Bir sürü otobüs firması var. Biz T.A.M firmasına ait otobüslere bindik. Tabi biletin nereden alındığını anlama karmaşası yaşarken fosforlu halı saha forması giymiş agresif bir kızın bilet sattığını gördük ve merakımız giderilmiş oldu. 40 dk.'lık rahat bir yolculukla Termini'ye ulaştık:)

3. Roma'da ulaşım?
Roma'ya gitmeden gezilecek yerler listesi çıkardım haliyle. Roma'da gezerken fark ettim ki biraz abartmışım, gezmeden gezmiş kadar olmuşum:) Bu iyi mi kötü mü bilemedim.
Gezilecek noktaların yerlerini haritadan işaretledim. Haritaya bakınca, birbirlerine çok uzak ve ayak patlatıcı görünen bu mesafelerin gezerken aslında o kadar da alakasız yerlerde olmadığını gördüm. Roma'da yürünür, çok güzel yürünür, hatta tüm keyfi yürüyerek çıkarılır:) fikri denenmiş, tarafımca onaylanmıştır.. Yürüyün..
Yoruldunuz mu? Metro ağı çok kolay gerçekten. 2 hat var kırmızı ve mavi. Yorulduğunuz yerde atlayın metroya ya da tramvaya gezin:) Durak kaçırırım endişesi olmasın. Yanlış durakta iner yine yürüme mesafesinde belki de hesapta olmayan güzelliklerle karşılaşabilirsiniz:)

4. Roma'da yemek?
Benim gibi saf kan bir İtalyan mutfağı düşkünü için en kolay noktaydı yemek aslında. Başka ülkelerde bile nerede İtalyan mutfağı var, ona göz süzerim ben. Pizza, makarna, Risotto, Lazanya yemeden dönülmez. Cappuccino ve limoncello içilir.. Yalnız, biraz sarımsak düşkünüler haberiniz ola:)

Nerede yiyelim derseniz, en beğendiğim yer Caffe Leonardo'ydu (Makarnalar 12-15 Euro civarı). İspanyol merdivenlerine yakın. Onun dışında sokak aralarında dilim pizza yapan yerlerde lezzetli pizzalar yiyebilirsiniz. Bir de Bruschetta'nın tadına bakın mutlaka:)
5. Gezilecek yerler?
Gezilecek yerler listesi uzayıp gidiyordu.. Özet listem:)

Coloseum, Palatino tepesi ve Roman Forum zaten iç içe. Buraları görmek şart. Tabi Forum kalıntılarını anlamak için biraz internet taraması gerekiyor:) ya da bir tur rehberi.. Biz hazırlanıp gittik.. Okurken eğlenceli oldu.. deneyebilirsiniz.


Vittorio Emanuele II Anıtı, Romalıların ünlü beyaz pastası:) forum çıkışı trafiğe  kapalı  olan ana yoldan yürüyerek Venezia  meydanına ulaşmak mümkün. Bu meydanın ortasında devasa bembeyaz bir yapı:) Doğru, biraz diğer yapılarla uyumsuz ama "farklı olmak" iyidir:)
Pantheon tapınağı, kubbesinde kocaman bir delik olan eşsiz yapı. Biz gittiğimizde kapalıydı maalesef. İçini göremedik:( ama görülmeye değer olduğunu okumuştum. Pantheon'a tapınak deniyor ama gökbilim çalışmalarını yürütmek için yaptırıldığını düşünenler de var.
Trevi çeşmesi; çeşmeyi görmek, sol omzun üstünden para atmak dilek dilemek şart. Bu parayı attıysanız inanışa göre zaten bir daha Roma'ya döneceksiniz demek:) tam bir turizm harikası efsane:) Trevi'de fotoğrafınızı çekmek isteyen ve gül hediye etmeye çalışan Hintli kardeşlere dikkat!!!  Biraz bizim ülkeye benziyor gerçi, alışkınız biz:)

İspanyol merdivenleri (Piazza Spagna, İspanya Meydanı) ve Via dei Condotti birbirine yakın. İspanyol merdivenleri de Trevi çeşmesi gibi bir turizm harikası. Bildiğiniz merdiven:) ama akın akın turist çekiyor. Neden İspanyol merdivenleri denildiğine gelince, insan bu kadar önemsenen bir yerin bir hikayesi olsun istiyor ama sadece İspanyol Konsolosluğu yüzünden almış bu ismi:) Via dei Condotti ise en ünlü sokaklarından biri. Alış veriş yapabileceğiniz mağazalarla dolu..
    


Campo de’Fiori  (çiçek pazarı) ve Piazza (meydan demek) Novona birbirine çok yakın.  Roma'da  gördüğüm en güzel meydan Novona meydanıydı kesinlikle. Tam gün batımına denk gelmemiz, güneşin meydan üzerine batması da bunda etkili olmuş olabilir. Meydanda 4 nehir çeşmesi (Fountain of Four Rivers, Fontana dei Quattro Fiumi) var. Bu çeşme, Asya kıtasında bulunan Ganj (arkasına yaslanmış dinlenmekte), Avrupa kıtasındaki Tuna (dikili taşa doğru eğilmiş), Amerika kıtasındaki Rio de la Palata (dans ediyor) ve Afrika kıtasındaki Nil nehrini (nehrin kaynağı henüz bilinmediğinden başı saklanmış) temsil ediyor. 
Gezerken dikkatinizi çekecek her yerde dikili taşlar var. Çoğu Mısırdan:) Kleopatra'nın etkisi seziliyor tabi. Sen halının içinde Sezar'ın sarayına gir, Kralı kendine aşık et, kardeşin o arada kim boğulduya gitsin, Mısıra tek başına iktidar ol.. O kadar olsun yani.. 
Meydanda en dikkat çekici çeşmelerden biri Fontana del Moro çeşmesi...
Castel Sant'Angelo'da görülmesi gereken yerlerden. Bu arada bu kalede Roma Pass kullanabilirsiniz. Kalenin en üst katındaki kafe çok şirin, Cappuccino ve limoncello içebilirsiniz. Bu kaleye Vatikan dönüşü gidin yalnız, çünkü yürüme mesafesinde.. Vatikan manzarası da görülmeye değer..
Bunlar dışında görebileceğiniz bir sürü meydan, çeşme ve kilise var. Bizim listemiz uzayıp gidiyordu. Çoğunu da görebildik ama dönünce aklımda en çok kalan yerler buralar oldu:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder